Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος για το Ταμείο Ανάκαμψης – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

15 mins read
blank

Η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης,  ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Μέσα στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Μητσοτάκης:«Δε γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι η χώρα μας στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, την οποία χαρακτήρισε ως ένα «πολύ καλό σημείο εκκίνησης».

Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις ιστορικές ευθύνες της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «άπαντες πρέπει να γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε» εάν η αντίδραση δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε «Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν. Πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης. Δε γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.

Συγκεκριμένα, ανάφερε ότι «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα» και εστίασε στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Σάρλ Μισελ: «Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ότι «Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης».

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Facebook Comments