Υποχρεωτική η μάσκα από αύριο σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, φούρνους, κρεοπωλεία

13 mins read
blank

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε, στην εβδομαδιαία ενημέρωση, για τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ανακοινώνοντας την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για εργαζομένους και κοινό/πελάτες στα εξής:

-καταστήματα λιανικής γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό,

-ΔΕΚΟ

-τράπεζες,

-ιατρεία,

-δημοτικά καταστήματα,

-καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.),

-κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

«Δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το κοινό καλό», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του μέτρου.

Σημειώνεται ότι η μη χρήση μάσκας όπου θα είναι από αύριο υποχρεωτική συνεπάγεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ταξί
  • καταστήματα ετσίασης (για τους εργαζόμενους)
  • Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα

«Το ενδιαφέρον στρέφεται στους επισκέπτες από Ισπανία και Βαλκάνια»

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα», ενώ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα που έχει δηγμιουργήσει τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες.

«Για παράδειγμα», είπε, «τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους επισκέπτες από την Ισπανία. Τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες».

Διευκρίνισε ότι «η κατάσταση των εγχώριων κρουσμάτων παραμένει καλή, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ ο δείκτης διασποράς Rt παραμένει στο 0,4. Η αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Παραμένουν απλά αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Παράλληλα, ο κ.Χαρδαλιάς  παρουσίασε και νέα στοιχεία για τα κρούσματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα: Από  την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 26 ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων έφθασε το 1.294.798 ενώ έγιναν 171.138 έλεγχοι για τον covid-19.

Facebook Comments