Το «γαργαλητό» της τρόικας φέρνει κάζο για Μαξίμου ή εκλογικά σενάρια

24 mins read
blank

Και ξαφνικά η χώρα ζει ακόμη ένα μνημονιακό θρίλερ. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας πέρσι το καλοκαίρι από την Ιθάκη να ξεκίνησε το παραμύθι της εξόδου από τις μνημονιακές πολιτικές, όμως, για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η τρόικα -«θεσμοί» εις τη συριζαϊκή διάλεκτο- επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο των διαπραγματεύσεων φορμαρισμένη και θυμίζει τους παλιούς… κακούς μνημονιακούς καιρούς.

Η περιβόητη δόση του 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι στον αέρα. Και πάλι ακολουθείται η γνωστή διαδικασία, από eurogroup σε euroworking group και από τηλεδιασκέψεις έως τις σημερινές δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης λέγοντας πως «υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος».

Κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης είναι ο νέος νόμος Κατσέλη. Η τρόικα διαφωνεί σχεδόν σε όλα: στο όριο κάλυψης ακίνητης περιουσίας, στα εισοδηματικά κριτήρια, στο ύψος καταθέσεων και βέβαια στην ένταξη επιχειρηματικών δανείων.

Το αστείο είναι πως η κυβέρνηση έχει «πανηγυρίσει» τρεις φορές τη συμφωνία με τις τράπεζες για τον νέο νόμο Κατσέλη. Μάλιστα, από το Μαξίμου κάθε φορά μετά τα «πανηγύρια» διέρρεαν ότι… έρχεται άμεσα και το νομοσχέδιο. Μόνο που είχαν λογαριάσει χωρίς τους «ξενοδόχους» της τρόικας. Παράλληλα, πηγές των Βρυξελλών διαρρέουν ότι έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε τέσσερα ακόμα προαπαιτούμενα. Στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην παραχώρηση της Εγνατίας και στην πώληση δυο λιγνιτκών μονάδων.

Και ενώ το θρίλερ φαινόταν ότι θα έχει αργή εξέλιξη, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν παρακηνιακές ζυμώσεις. Το Μαξίμου διέρρευσε ότι την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι έως τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για «αποσαφήνιση των τεχνικών λεπτομερειών»

Ετσι, ενώ όλα έδειχναν πως το euroworking group είναι ήδη χαμένο και πως δύσκολα θα καλυφθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έως το eurogroup της 5ης Απριλίου ξαφνικά το σκηνικό αλλάζει.

Και πλέον υπάρχουν δυο ανοιχτά σενάρια. Είτε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε fast track υποχώρηση, οπότε ο νέος νόμος Κατσέλη θα είναι στα μέτρα της τρόικας και πολύ σκληρός για τους κόκκινους δανειολήπτες, άρα χάνει ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί. Συμφωνα, με κυβερνητική πηγή το οικονομικό επιτελείο δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας. Τότε, θα προσπαθήσει να «αμπαλάρει» στα λόγια τη ρύθμιση ως ευνοϊκή. Είτε, αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, το Μαξίμου θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια εξυπηρετώντας το προεκλογικό αφήγημα πυροδοτώντας με την κίνησή του «θερμό επεισόδιο» με την τρόικα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις 120 δόσεων για χρέη σε Ταμεία και εφορία ακολουθούν τη διαδρομή «ψυγείο – φούρνος μικροκυμάτων» και όλο προαναγγέλονται αλλά φαίνεται πως δύσκολα θα σερβιριστούν στους ψηφοφόρους πριν από τις προγραμματισμένες κάλπες του Μαΐου.

Όλα αυτά αναζωπυρώνουν και τα εκλογικά σενάρια. Γιατί, όσοι στο κυβερνητικό επιτελείο τάσσονται υπέρ του σεναρίου της διενέργειας εθνικών εκλογών τον Μάιο έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως αν «στραβώσουν» τα πράγματα υπάρχει μια και μόνη διέξοδος. Αφού η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «δώσει» κάτι στους ψηφοφόρους, να στρίψει το καράβι, να σηκώσει παντιέρα ρόσα, να προκαλέσει «ρήξη» με την τρόικα και να στήσει εθνικές κάλπες μαζί με μαζί με ευρωκεκλογές και αυτοδιοικητικές. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αντιστέκεται στο… γαργαλητό των συντρόφων του, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα αντισταθεί στο… γαργαλητό της τρόικας.

Facebook Comments