Το συγκινητικό αντίο του Τσιόδρα: «Θα αφιερωθώ στα άλλα μου καθήκοντα»

22 mins read
blank

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο άνθρωπος που συνδέθηκε και αποθεώθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει πλέον να έχει το καθημερινό ραντεβού με τους πολίτες, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει με τη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη για καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση και με πολλή συγκίνηση μίλησε για τη δική του μάχη όλους αυτούς τους μήνες και την ανάγκη του να επανέλθει στην κανονικότητα στη ζωή του προ πανδημίας.

«Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», τόνισε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

«Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου», είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει. «Θα συνεχίσω να βοηθάω», είπε ο κ.Τσιόδρας.

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», δήλωσε.

Σημειωτέον, ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός του ακόμη και μετά το τέλος του κορωνοϊού.

Η αλήθεια για το ποίημα που διάβασε ο Τσιόδρας – Ήταν πράγματι του Ελύτη;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μας είπε το δικό του αντίο από τις τηλεοπτικές ενημερώσεις για τον κορωνοϊό με ένα ποίημα, που ισχυρίστηκε ότι είναι του Οδυσσέα Ελύτη, «στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία».

Ωστόσο, αν και το συγκεκριμένο ποίημα τα τελευταία χρόνια αποδίδεται στον κορυφαίο νομπελίστα Έλληνα ποιητή φαίνεται να μην του ανήκει. Μπορεί να μοιάζει όντως με την ποιητική του, ιδίως των δεκαετιών του ’70 και του ’80, -έχοντας βέβαια περισσότερα σημεία στίξης από όσα χρησιμοποιεί ο Ελύτης συνήθως- αλλά δεν έχει εκδοθεί σε κανένα από τα βιβλία του, ούτε έχει δημοσιευθεί σε κάποιο αξιόπιστο μέσο ως δικό του έργο.

Το όμορφο ποίημα με το οποίο μας αποχαιρέτησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αν και δεν είναι δημιούργημα του Οδυσσέα Ελύτη:

Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία

Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά.

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.

Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.

Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Facebook Comments