Θεμιστοκλέους: «Εντός Μαΐου οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson» – Όλες οι ημερομηνίες

16 mins read
blank

Στο γεγονός των τελευταίων ημερών που είναι η αναστολή της εφαρμογής του εμβολίου της Johnson&Johnson αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου, λόγω της καταγραφής έξι περιπτώσεων θρομβώσεων σε γυναίκες έως 48 ετών.

Η αναστολή γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί αλλά και το κοινό, είπε. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και παρασκευάστηκε με αδενοϊό. Είναι διαφορετικό από αυτό της AstraZeneca.

Υπογράμμισε πως το εν λόγω εμβόλιο έχει πολλά πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικά και μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, είναι πρακτικότερα και εύκολα να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μονοδοσικό.

Η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητά του εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 81%. Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από εισαγωγές και θανατηφόρα νόσο. Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις είναι σημαντική.

Η διαλεύκανση θα βοηθήσει στην εμπιστοσύνη της ασφάλειας των εμβολίων, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά: Υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης που δίνει τη δυνατότητα έγκυρης πρόγνωσης για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ας ελπίσουμε και ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες, τόνισε.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέσα στον Μάιο θα αρχίσουν πάλι οι εμβολιασμοί με J&J, καθώς θα έχουν αποφανθεί ως τότε ο FDA, ο ΕΜΑ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Εξάλλου, όπως είπε, για τον Απρίλιο ήταν υπολογισμένα μόνο 33.600 εμβόλια και δεν είχε ανέβει καν η πλατφόρμα.

Ήδη στην Ελλάδα έγιναν συνολικά πάνω από 2.530.000 εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον Μάριο Θεσμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας κατά του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, με έστω μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.760.000 συμπολίτες μας, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αντιστοιχεί σε 16,75%, ενώ 777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Αναμένουμε να μας δώσουν:

  • Η εταιρεία Pfizer θα παραδώσει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου, ήδη έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα παραδώσει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις Ιούνιο.
  • Η Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου και αναμένουμε 450.000 με 500.000 δόσεις κάθε μήνα.

Facebook Comments