Σύνοδος Κορυφής: Τι έγραφε το draft που απέρριψε η Ελλάδα – «Πολύ καρότο, λίγο μαστίγιο»

10 mins read
blank

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Μαστίγιο και καρότο στο προσχέδιο για την Τουρκία

Στο draft που είχαν στα χέρια τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, και το οποίο απέρριψαν Ελλάδας και Κύπρος, αναφερόταν: «H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλίσει το σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου».

Αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ποια είναι τα «καρότα» προς την Τουρκία, όπως αναφέρονταν στο προσχέδιο:

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν να δρομολογήσουν μία θετική πολιτική ατζέντα Ευρώπης-Τουρκίας με έμφαση στην τελωνειακή ένωση και διευκόλυνση του εμπορίου καθώς και συνεχή συνεργασία στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής-Ενωσης Τουρκίας του 2016».

«Πολύ καρότο, λίγο μαστίγιο», σχολίασε Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η σύσκεψη των ηγετών διεκόπη για 45 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το ΝΑΤΟ περί μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Facebook Comments