Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

11 mins read
blank

“Λευκός καπνός” απ’ το Μαξίμου στη μαραθώνια σύσκεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συμφωνία επί της αρχής καθώς φαίνεται να υπάρχουν ακόμη σημεία τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο συμμετείχαν και οι Θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οπως ανέφεραν πηγές από το Μαξίμου, στη σύσκεψη καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων και η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».
H κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.
Επίσης επανέρχονται τα όρια του νόμου Κατσέλη τα οποία ορίζουν στις 250.000€ την αντικειμενική αξία του ακινήτου και στις 130.000€ το υπόλοιπο του δανείου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται αν σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι τόκοι
Τα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν οριστεί στην προηγούμενη συνάντηση ήταν στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.
Από εκεί και πέρα υπάρχει η πληροφορία ότι εκ μέρους των τραπεζών στην συνάντηση ζητήθηκαν να μην μπορεί κάποιο να προσφεύγει στο νέο νόμο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του και να υπάρχει σαφές πλαίσιο σε ότι έχει να κάνει με την τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Facebook Comments