Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου – Όλο το παρασκήνιο

10 mins read
blank

Με μία λιτή ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε λίγο μετά τις 20.00 ότι ορίστηκε ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πριν από λίγη ώρα η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα το έκανε το πρωί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας: «Καλούμε την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου. Χωρίς προϋποθέσεις όλα τα θέματα που συζητήσαμε στους 60 γύρους».
Ακολούθησε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που ανέφερε ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση.
Λίγο αργότερα, μιλώντας από την Πορτογαλία, έτεινε χείρα προς συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι καλεί την Ελλάδα για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, είπε: «Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα , των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών».
«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Όμως ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Facebook Comments