«Πυρά» ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Πρωτοφανής κυνισμός- Δεν δικαιούστε να κάνετε μαθήματα»

33 mins read
blank

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή τις δηλώσεις Δένδια, όπου επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει με βάρβαρο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση. 

Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας. 

Τι προηγήθηκε

Δένδιας: Η Τουρκία παραβιάζει βάρβαρα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», δήλωσε «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα παραβιάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οφείλω να πω ότι αυτός που βάρβαρα τα παραβιάζει είναι η Τουρκία, η οποία σπρώχνει απελπισμένους ανθρώπους, ως υπό μορφή υβριδικού πολέμου, προς τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και σχεδόν τους αναγκάζει, τους πιέζει, τους εξωθεί. Η Τουρκία είναι που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Τουρκία, ούτε για κανέναν και είναι δυστυχία για τους ανθρώπους αυτούς», με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο να διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Χρυσοχοΐδης: Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη διαμηνύει η Αθήνα

«Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας» δήλωσε από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης, Χρυσοχοΐδης, λίγα 24ωρα μετά τον θόρυβο και τις αντεγκλήσεις για το αν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εισέβαλαν ή κατέλαβαν ελληνικό έδαφος.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι 400 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού ξεσπάσει η πανδημία μεταφέρονται και πάλι στην περιοχή.

«Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: Η ασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν».

Μετά την διάψευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,   ότι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πως θα διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την τεχνική οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής με βάση την αποτύπωση των συντεταγμένων που ισχύουν με βάση το πρωτόκολλο του 1926.

Ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star  εξήγησε ότι ο φράχτης στο προγεφύρωμα των Φερρών θα χτιστεί λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως ακριβώς και στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής.

Η προκλητική απάντηση της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπός του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί, Ακσόι σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι είναι «η Ελλάδα που προκαλεί την ένταση και η Τουρκία αυτή που θέλει τον διάλογο».

Η Άγκυρα καλεί, μάλιστα, την Ελλάδα να σταματήσει τη «βαρβαρότητα» και «να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην τους βασανίζει και να μην τους επαναπροωθεί».

Στο τέλος της ανακοίνωσης, δε, ο κ. Ακσόι επαναφέρει έμμεσα το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη αναφέροντας ότι «αυτοί που αυτοαποκαλούνται λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβονται όσους δεν έχουν γλώσσα και θρησκεία».

Κων. Φίλη: Η Τουρκία θα ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστών

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, εκτίμησε ότι στον Έβρο «δεν θα δούμε τους αριθμούς που είδαμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας» και σημείωσε ότι ο φράχτης χτίζεται πιο μέσα «για επιχειρησιακές πρακτικές», δηλαδή για να υπάρχει περιθώριο περιπολιών και έξω από το φράχτη.

Στον αντίποδα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι αν δεν υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η τελευταία θα ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών στα νησιά. «Οι Τούρκοι μπορούν με αριθμούς που για εμάς είναι αρκούντως επιβαρυντικοί» να ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στους Ευρωπαίους, ακόμη και αν στέλνουν 2-3.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, επικαλούμενοι τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενούν ήδη.

 

Facebook Comments