Πρόκληση τουρκικού ΥΠΕΞ: «Η Navtex στο Καστελόριζο είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

16 mins read
blank

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωσε, απαντώντας στην έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τη navtex της Άγκυρας για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η περιοχή είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ και όπως έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία πετρελαίου.

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις αναφορικά με το Καστελόριζο και, όπως λέει, «δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις».

Ακόμη, επαναλαμβάνει ότι το Καστελόριζο είναι 580 χλμ μακριά από την ηπειρωτική χώρα και μόλις δύο χλμ από τα τουρκικά παράλια.

Και καταλήγει ότι η Τουρκία «για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει το κάλεσμά της για διάλογο, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα: «Tερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες, υπονομεύετε την ειρήνη»

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε.

Επιπλέον, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, επισημαίνεται «οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Και επισημαίνει ότι «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει.

Facebook Comments