Πώς η ΝΔ άνοιξε το δρόμο για καθαρή τετραετία

9 mins read
blank

Ενα από τα ισχυρά σενάρια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο μιλούσε για κυβέρνηση -“παρένθεση” της Νέας Δημοκρατίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020.

Αυτό το επιχείρημα δεν υφίσταται μετά την ψήφιση του άρθρου 32 παρ. 4 που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή τετραετή κυβερνητική θητεία χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων εκλογών.

Το δεύτερο στοίχημα που φαίνεται να πετυχαίνει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι με το κυβερνητικό πρόγραμμα που προβλέπει μεταξύ άλλων μειώσεις φόρων, μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο τομέα, προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, κίνητρα για νέες επιχειρήσεις εξασφαλίζει κατά τις δημοσκοπήσεις την αυτοδυναμία.

Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, η εξασφάλιση 151 βουλευτών της ΝΔ της λύνει τα χέρια για να προωθήσει μια σειρά δεσμεύσεων, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αναζήτηση “φόρμουλας” για να ξεπεραστεί το “εμπόδιο” του άρθρου 16 που θα οδηγήσει σε κάποιου είδους μη κρατικά πανεπιστήμια, η αξιολόγηση μακριά από κομματικές “ταμπέλες”.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει συνεργασία από όλα τα κόμματα από την επομένη των εκλογών όπως και η στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα-εκπλήξεις.

Facebook Comments