«Παράθυρο» Μητσοτάκη για διερευνητικές άμεσα: «Συνομιλούν οι σύμβουλοι μου με του Ερντογάν»

11 mins read
blank

Από το συνέδριο του Economist ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τους όρους του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι εάν τα σημάδια αποκλιμάκωσης διατηρηθούν, τότε θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα διάλογος.
Στην συνέντευξη που έδωσε στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist, Daniel Franklin στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε εάν έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας αρνητικά. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων των δύο πλευρών και πως εάν τηρούνται οι όροι αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «αν συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, είπα ξεκάθαρα ότι είμαι ανοικτός να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».
Σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis και ποια άλλα σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένει, δήλωσε ότι εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική. Υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα είναι υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μία εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν. «Δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα», είπε εμφατικά.

Facebook Comments