Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τα τεστ στα νησιά – Με Τεχνητή Νοημοσύνη ο έλεγχος στους τουρίστες

23 mins read
blank

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι ξεκινα συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες και αναλαμβάνουν την διεξαγωγή τεστ στα νησιά.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε από την Λέσβο ότι «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

«Έξυπνα» τεστ στους τουρίστες

Παράλληλα, από 1η Ιουλίου, όταν και θα ανοίξουν τα σύνορα για την υποδοχή τουριστών, προκρίνεται ο  «έξυπνος» δειγματοληπτικός έλεγχος (μοριακός) που θα γίνεται στους επισκέπτες της χώρας.

Ο «έξυπνος» έλεγχος θα αξιοποιεί αλγοριθμικές μεθόδους και εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζει τους τουρίστες που πρέπει να ελεγχθούν επειδή έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί και να μεταφέρουν εν αγνοία τους επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Βάση για τη λειτουργία του «έξυπνου» ελέγχου αποτελούν οι ηλεκτρονικές φόρμες Passenger Locator Form (PLF), τις οποίες θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι επισκέπτες της χώρας, με όποιο τρόπο κι αν ταξιδεύουν και από όποια πύλη εισόδου κι αν περνούν στην Ελλάδα.

Η συμπλήρωση του εντύπου PLF και η αποστολή του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις αρμόδιες ελληνικές αρχές θα γίνεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα. Ενδεικτικά, κανένας επιβάτης δεν θα μπορεί να κάνει check-in στο αεροδρόμιο εάν δεν δηλώσει πρώτα και υποχρεωτικά όλα όσα ζητεί η σχετική φόρμα, όπως τη χώρα από την οποία ξεκινά το ταξίδι του, εκείνες που έχει επισκεφθεί τις τελευταίες 14 ημέρες, το κατάλυμα στο οποίο θα διαμείνει, την οικογενειακή του κατάσταση, τυχόν προβλήματα υγείας κ.ά. Στις χερσαίες ή τις από θαλάσσης πύλες εισόδου της χώρας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν κατά τον χρόνο εισόδου την υπεύθυνη δήλωση PLF.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα έχουν την ευθύνη για τη συλλογή των δεδομένων PLF με τα οποία θα τροφοδοτείται ο πρωτοποριακός μηχανισμός Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την ευθύνη για την τροφοδοσία, την επεξεργασία των στοιχείων, αλλά και την αξιοποίησή τους σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τον σχεδιασμό του «έξυπνου» δειγματοληπτικού ελέγχου στους τουρίστες, θα την έχουν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον Κορωνοϊό. Την υλοποίηση των ελέγχων θα αναλάβουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Πολιτική Προστασία.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας θα έχουν σε ημερήσια βάση εικόνα για τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των τουριστών που πρέπει να ελεγχθούν και αναλόγως θα δρομολογούν τα τεστ σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίους συνοριακούς σταθμούς. Όσοι τουρίστες υποβάλλονται σε έλεγχο θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν στο κατάλυμα που έχουν δηλώσει μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ.

Facebook Comments