Ο Τσίπρας πάει για… επιθεώρηση του «Ίλιντεν»

16 mins read
blank

Οι αποκαλύψεις του Ζόραν Ζάεφ για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτούν θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό τέσσερις, μόλις, ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.
O ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ακριβά τη συμφωνία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά της ΝΔ διευρύνεται σημαντικά στη Βόρεια Ελλάδα κι ο επιχειρηματικός κόσμος συναντά τις συνέπειες των διατάξεων που θέτουν σε αμφισβήτηση την ονομασία “Μακεδονικός” για προϊόντα και υπηρεσίες.
Στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί συνολικά στη χώρα για το θέμα των Σκοπίων και ιδιαίτερα σε Μακεδονία-Θράκη προστέθηκαν οι αποκαλύψεις του Ζόραν Ζάεφ από τις οποίες προκύπτει ότι η μοναδική διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ των υστέρων απόρριψη της ονομασίας “Δημοκρατία του ‘Ιλιντεν” η οποία έγινε κατόπιν των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την αλυτρωτική ονομασία του Ιλιντεν ενώ ο κ. Ζάεφ αναλύοντας τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα του τόνισε ξεκάθαρα ότι κέρδισε “επιτέλους μακεδονική ταυτότητα” ενώ στον ΟΗΕ υπάρχει πλέον ξεκάθαρα η μακεδονική γλώσσα.
Η προσπάθεια κατευνασμού του επιχειρηματικού κόσμου της Β. Ελλάδας ενόψει του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στα Σκόπια δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν στο Μαξίμου. Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, οι διαμαρτυρίες των οινοπαραγωγών για τα “Μακεδονικά” κρασιά που προωθούν οι γείτονες αλλά και ο καβγάς του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Ζορπίδη με τη νέα Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Χατζηγεωργίου έδειξαν ότι το κλίμα είναι εκρηκτικό.
Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις επιτροπές δεοντολογίας για την επίλυση των διαφορών σε σχέση με τις ονομασίες προϊόντων αλλά δεν έπεισε καθώς η πλευρά των γειτόνων “πατά” σε συγκεκριμένες διατάξεις της συμφωνίας που επιτρέπουν σε κάθε πλευρά να χρησιμοποιεί όπως η ίδια νομίζει τον όρο “Μακεδονία”.
Πόλεμος ξέσπασε και για το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια καθώς ο κ. Ζορπίδης ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο δε θα συμμετάσχει στην αποστολή ενώ πολλά παράπονα ακούστηκαν για επιλεκτικές επιλογές επιχειρηματιών από την κυρία Χατζηγεωργίου. Η ίδια πάντως επιτέθηκε στον κ. Ζορπίδη μιλώντας για “πατριδοκάπηλους” και “υποκριτές” για να λάβει απάντηση από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ο οποίος μίλησε για “θλιβερές συμπεριφορές”.

Facebook Comments