Νέα δεδομένα στην κεντροαριστερά – Χωρίς γερά θεμέλια η "γέφυρα"

24 mins read
blank

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διεμβολίσει την κεντροαριστερά κρατάει εδώ και χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αν κρίνει κανείς από το ποια πρόσωπα τρέχουν να συνδράμουν.

Παρά τη δεδομένη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ψηφοφόρων, δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά στο κομμάτι των συμβολισμών. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά περνάει μέσα από τους αναθεωρητές των ΑΝΕΛ, τους υφυπουργούς του Παπανδρέου και του Καραμανλή, τον λαχανόκηπο του Λεβέντη.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία “Γέφυρα” που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες, δεν είχε μεγάλη αποδοχή στον κόσμο της κεντροαριστεράς. Αντίθετα, βρέθηκαν εκεί νυν και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης.

Η παρουσία των συγκεκριμένων στελεχών πέρα από αναμενόμενη είναι και αντιπροσωπευτική της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο. Κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα γενιά δεν προέρχεται από την κεντροαριστερά, αλλά αντίθετα από την παρέα του πρωθυπουργού. Οι “κεντροαριστεροί” παρά την αύξησή τους στις υπουργικές καρέκλες και τα βουλευτικά έδρανα, απλώς γεμίζουν το κάδρο.

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στο πρώην ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στους τακτικισμούς του πρωθυπουργούς και προειδοποιούν ότι το άνοιγμα στην κεντροαριστερά θα πλήξει το ριζοσπαστικό προφίλ του κόμματος. Η ομάδα των 53+ αντιδρά με τη στρατηγική επιλογή της συνεργασίας, ενώ αντίθετα ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το ποια στελέχη αξιοποιούνται σε υπουργικές θέσεις.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει κατά καιρούς επιχειρήσει να φλερτάρει με την κεντροαριστερά και σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ δήλωσε ότι το προοδευτικό μέτωπο είναι επιλογή στρατηγικού βάθους και όχι προεκλογικό κόλπο.

Η αναδιοργάνωση του ΚΙΝΑΛ και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Με σαφή και αιχμηρό τρόπο, οι Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Λαλιώτης ξέκοψαν κάθε συζήτηση για επαφές με το ΣΥΡΙΖΑ και στήριξη της ιδέας του προοδευτικού μετώπου. Ο μεν Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δε Κώστας Λαλιώτης επιμένει στην αυτόνομη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Δημοκρατική Παράταξη.

Υπό το πρίσμα της έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης και της αντιμετώπισης της προσπάθειας του πρωθυπουργού να αποτελέσει ο ίδιος τον εκφραστή του αντιδεξιού μετώπου στην Ελλάδα, η Φώφη Γεννηματά με ομιλία της στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τα σχέδιά του.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε ότι “ο πρωθυπουργός είναι σε απόγνωση μπροστά στην ήττα, είναι “βαρίδι” και για την Αριστερά και για τη χώρα”, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι “ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν τώρα γέφυρα με την Κεντροαριστερά” και συμπλήρωσε πως “μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα, που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση.”

Στην τελική πορεία για τις εκλογές, πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως του κεντρικού φορέα, με τον οποίο θα διεκδικήσει τη λαϊκή ψήφο η Χαριλάου Τρικούπη. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στο Βήμα (24.2.2019) στο οποίο αναφέρει πώς και ένα παιδί της πρώτης δημοτικού γνωρίζει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ.

Facebook Comments