Μητσοτάκης: «Στο τέλος, οι πολίτες θα συγκρίνουν τετραετία Μητσοτάκη με τετραετία Τσίπρα»

30 mins read
blank

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, την πανδημία και τη διαχείρισή της και την οικονομία.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τα εθνικά θέματα και με αφορμή το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά ότι δεν θα δούμε ξανά το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο. Δηήλωσε, επίσης, ότι περιμένει η Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. ΠΣε δέκα μέρες θα πάρουν όλοι self test, με πρώτους τους εργαζόμενους, ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν το θετικό τεστ.

Σχετικά με το τί θα γίνει το Πάσχα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο να απαντησει τώρα, «έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας, οι ειδικοί θα μας πουν, δεν θα τους υποκαταστήυσω. Ακούμε κατά κανόνα τους ειδικούς», παρότι δεν συμφωνούν πάντα. Και σήμερα, είχαν διαφορετικές απόψεις, παραδέχθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα έχουμε καταφέρει καλύερα από άλλες χώρες ενώ γιατην εστίαση είπε ότι «είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα». 

›Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι”, σχολίασε σχετικά με τη σημερινή κατάσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, εκτός από τα Σαββατοκύριακα.

Σχετικά με το πότε θα υπάρξει ανοσία απάντησε: «Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει».

Στη συνέχεια κοιτώντας την κάμερα κάλεσε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, διότι «ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις και αν κολλήσεις, μειώνει την πιθανότητα να διασωληνωθείς. Ο εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας. Μπείτε στην πλατφόρμα και εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό».

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς: «Από Σεπτέμβριο ίσως το δούμε διαφορετικά και γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όπως έκανε η Ιταλία».

O πρωθυπουργός διέψευσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν και πως αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα το κάνω.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε όμως και σε αυτοκριτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας: «Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Τον Ιανουάριο κλείσαμε νωρίς αλλά διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα συμμόρφωσης. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο σκληρό lockdown. Η επιτροπή αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, που είναι απολύτως ελεύθεροι να εισηγούνται και εμείς να παίρνουμε τις αποφάσεις και την πολιτική ευθύνη. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα μιλώ σχεδόν καθημερινά και βλέπω όλα τα δεδομένα. Εμείς εκθέτουμε στην επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Πρέπει να γνωρίζει για παράδειγμα το κόστος από το κλείσιμο του λιανεμπορίου».

«Πιστεύω ότι λείπει από την ενημέρωση. Αλλά είναι απόφαση του ίδιου να μας συμβουλεύει χωρίς να εκτίθεται. Πιστεύω ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι στοχοποιήθηκε χυδαία», είπε απαντώντας στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα σχετικά με το αν λείπει από την καθημερινή ενημέρωση.

«Θεωρώ ότι τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα που εκπέμπαμε δεν ήταν τόσο καθαρό, όσο ήθελα… Θα ήθελα οι ειδικοί να μην βγαίνουν στα κανάλια και να λένε γιατί μειοψήφισαν». είπε στέλνοντας μήνυμα στα μέλη της επιτροπής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο με πλήρη βεβαιότητα, διότι έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας και επίσης αισθάνεται ότι απαλαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού. «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις, αλλά και για να βάλουμε την Ελλάδα σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης».

Facebook Comments