Μητσοτάκης: «Κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη»- Για 3 βδομάδες το lockdown

14 mins read
blank

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοινώνουν αυτή την ώρα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε «Επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Θέλω να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη του αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11 να ξαναμπεί όλη η χώρα σε γενικό lockdown για τρεις εβδομάδες έως τις 30/11».

Και πρόσθεσε «Δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με την περασμένη άνοιξη… Μια σημαντική αλλαγή θα είναι ότι τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Κλειστά θα είναι γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε «παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα διότι τις τελευταίες 4 με 5 ημέρες είδαμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Τόνισε δε ότι «Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε» και συνέχισε, λέγοντας ότι «Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε τα νοσοκομεία να υποδεχθούν 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων 150 στις ΜΕΘ. Έπρεπε να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Επιλέγω να πάρω αυτά τα μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε «Δεν μπορώ να βάλω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν τώρα για 3 εβδομάδες».

800 ευρώ αντί για 583 σε όσους είναι σε αναστολή για τον Νοέμβριο

Αναφερόμενος στο οικονομικά μέτρα στήριξης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία – Πολλές φορές έχω πει ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί το β΄ κύμα. Η χώρα έχει πάνω από 37 δις ευρώ διαθέσιμα, κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη.

– Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ.

-Διευρύνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.

– Θα δοθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους».

Facebook Comments