Μέτρα κατά επιχειρήσεων που απολύουν – Καταβολή δώρου Πάσχα ως το καλοκαίρι

20 mins read
blank

Ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας νέας δέσμης οικονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε συνέχεια του μηνύματος του Μητσοτάκη ανακοινώνουμε το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα εκτός των επιχειρήσεων.

Πρώτον: Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800€ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων για τρεις μήνες.

Δεύτερον: Στηρίζουμε άμεσα 1,4 εκατ. εργαζόμενους. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα είναι δικαιούχοι το ίδιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Το συνολικό κόστος για 1,4 μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζόμενους και μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.

Τρίτον: Θα λάβουν 800 ευρώ όσοι απολύθηκαν ή όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι 17 Μαρτίου.

Τέταρτον: Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όλο. Δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή του Δώρου Πάσχα να καταβληθεί αργότερα, χωρίς κυρώσεις.

Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς κι ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν Δώρο Πάσχα που έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες ισχύει η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. Όποιος πλήττεται από την κρίση δε θα πρέπει να ενοχλείται, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν. Κανένας δεν μένει πίσω. Δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

«Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα σε όσους έχουν ανεβάσει τις τιμές και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

O Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε ότι υφίσταται επάρκεια σε αντισηπτικά στα σούπερ μάρκετ ενώ «χθες το πρωί έγιναν προμήθειες αλλά προφανώς δεν τηρήθηκε το μάξιμουμ των τριών τεμαχίων που έχουμε θέσει. Θα υπάρξουν σοβαρές ποινές σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες που έχουμε θέσει». 

«Σήμερα δημοσιεύεται η ΠΝΠ που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας», υπογράμμισε.

Ρητή ήταν η αναφορά του υπουργού Εργασίας: «Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτών που έκανε χρήση του μέτρου».

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και σε δυνατότητα υπαγωγής όλων ή μέρους των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας για εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος τους, βάσει ΚΑΔ. Το μέτρο αυτό μπορεί να οριστεί για 1 μήνα με δυνατότητα παράτασης. Το μέτρο είναι προσωρινό με στόχο τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων που πλήττονται.

https://www.facebook.com/ERTsocial/videos/3130483070330156/

Facebook Comments