Μεγάλη ήττα ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πέρασε η αναθεώρηση του άρθρου για την επικρατούσα θρησκεία

11 mins read
blank

Πολιτική και στρατηγική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς δεν υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου για την επικρατούσα θρησκεία.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία καθώς  πρόκειται για το άρθρο που συμβολίζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Το άρθρο 3 παράγραφος 1 που αφορά στη θρησκευτική ουδετερότητα δεν ψηφίστηκε από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του.
Τι προβλέπει το άρθρο 3:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με ένα κλικ εδώ

Facebook Comments