Η πρώτη ομολογία ήττας από τον Τσακαλώτο από… βιασύνη για την θέση του επιτρόπου

21 mins read
blank

«Αν η ΝΔ μας κατηγορεί ότι τους αφήνουμε καμένη γη είναι μια αστεία υπόθεση, τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος» είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του προεξοφλώντας ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Δεν θα αργήσουν οι 120 δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ενώ διευκρίνισε ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα».

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο υπουργός είπε ότι «δεν θα αργήσει» η ρύθμιση έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα» που θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές.

«Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Για το νέο νόμο Κατσέλη ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «θα δουλέψει θα δουλέψει πολύ σύντομα μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα». Παραδέχθηκε ότι η διά ζώσης ρύθμιση αργούσε, και η μη μείωση των κόκκινων δανείων είναι κακή για την ροή νέων δανείων προς την οικονομία.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε προεξόφληση των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ είπε «βεβαίως» καθώς το ΔΝΤ «έχει πολύ ακριβό χρέος», 3,5-4 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα έχει επιτόκιο 5% ενώ πλέον το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο.

Το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ θα τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Για το αφορολόγητο όταν ρωτήθηκε σχολίασε ότι «κάθε πράγμα στον καιρό του» και ως παράδειγμα ανέφερε τη μείωση των συντάξεων που τελικά δεν έγινε αν και προαποφασισμένη. Προσέθεσε, επίσης, ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που «θα αξιοποιηθεί με μια ισορροπία, τόσο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Ερωτώμενος για την προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι και την «πασοκοποίησή» του απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα “κόμμα σούπα” (…) Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (σσ ο ΣΥΡΙΖΑ) τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» (αριστερά-σοσιαλδημοκρατία-οικολόγοι)». Για τους ομιλητές από την πρωτοβουλία «Γέφυρας» είπε ότι «έχουν τη δική τους υπόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».

Όσον αφορά το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές απάντησε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι για εκείνον ότι «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά. Για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».

O Τσακαλώτος “τελειώνει” με τις δουλειές του στο Υπουργείο Οικονομικών, βιάζεται να τελειώσει με το ΔΝΤ για να παρουσιάσει την δική του έξοδο από τα μνημόνια. Ως προσωπική επιτυχία. Ίσως γιατί διεκδικεί την θέση του επιτρόπου…

Facebook Comments