Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Παραλήρημα, ανάξιο απάντησης» – Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ξυπνήστε από το όνειρο του Βυζαντίου»

14 mins read
blank

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας», απαντώντας στην εμπρηστική ανακοίνωση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν.

Νωρίτερα

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της χώρας μας μετά το προπαγανδιστική φιέστα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Σοφία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

Στην ανακοίνωση – πρόκληση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να ισχυρίζεται ότι «αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την Ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία».

Όλα αυτά μία μέρα μετά την κίνηση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σφράγισε σαν άλλος «πορθητής», με την παρουσία του την πρώτη μουσουλμανική τελετή στην Αγία Σοφία έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Η όλη προσευχή κράτησε δυόμιση ώρες, έχοντας αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον ίδιο, σε ένα σόου αντάξιο των νέο οθωμανικών του οραματισμών, το οποίο παρέπεμπε σε καλοστημένη παράσταση.

Η κορύφωσή της ήταν η ανάγνωση του κορανίου από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι το χαρακτηριστικό λευκό σκουφάκι (τακέ), ενώ δεν έλειψε και η επίσκεψη του «Νέο Σουλτάνου» στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή, ολοκληρώνοντας έτσι ο Ερντογάν τον διαχωρισμό του από την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς ανακήρυξε τον εαυτό του συνεχιστή του Μωάμεθ.

Facebook Comments