Ευφορία Τσίπρα – Ζάεφ, αγωνία για 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το brand Μακεδονία

14 mins read
blank

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ανέλυαν το… αφήγημά τους για τα Βαλκάνια και παρουσίαζαν τα σχέδιά τους, μεταξύ των οποίων, η διάνοιξη συνοριακής διόδου ” για την ενίσχυση του εμπορίου”,  4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” δε συμμερίζονταν την ίδια αισιοδοξία.

Τις διαστάσεις του θέματος  των εμπορικών σημάτων εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας που φέρουν τον όρο «Μακεδονία» αποκάλυψε  δημοσίευμα της ιστοσελίδας του σκοπιανού τηλεοπτικού σταθμού «Telma».

Εστιάζοντας στην ελληνική πλευρά, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο “όρος «Macedonia” περιλαμβάνεται σε 182 εμπορικά σήματα και ότι 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Macedonia» για να περιγράψουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους.
Σύμφωνα με τον τ/σ «Telma», εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα στο Γραφείο Προστασίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στα Σκόπια, ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν δίδεται κάποια απάντηση, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές.

Δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου αναφέρονται και στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εμπειρογνώμονες και καθηγητές για το θέμα της σήμανσης των προϊόντων, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας που εξάγουν την παραγωγή τους θα πρέπει να αναγράφουν τον όρο «Made in North Macedonia», στα προϊόντα τους και οι ελληνικές εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το «Made in Macedonia» για τα δικά τους, οπότε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σήμα «Made in Greece».

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση του, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια σημειώνει ότι σε σύνολο 14.556 εμπορικών σημάτων εντός της Βόρειας Μακεδονίας 79 περιέχουν τον όρο «Makedonija», 77 τον όρο «Macedonia», 12 τον επιθετικό προσδιορισμό «Macedonian» και 128 τα αρχικά «ΜΚ» ή «ΜΑΚ». Επιπλέον, από τα 344 διεθνώς καταχωρημένα εμπορικά σήματα εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας μόνον πέντε περιέχουν τον όρο «Macedonia».

Όσον αφορά στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ/ΠΓΕ) σε σύνολο 53 προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Βόρειας Μακεδονίας, μόνον ένα φέρει τον προσδιορισμό «Makedonski» – πρόκειται για το τρόφιμο «άιβαρ (ajvar)» ένα είδος σάλτσας/σαλάτας από κόκκινη πιπεριά.

Facebook Comments