Δένδιας: «Απαντάμε αποφασιστικά σε κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια»

16 mins read
blank

Εκ νέου απέστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι απολύτως προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Πτήση – Διάστημα» υπογραμμίζει ότι όσο η Τουρκία θα συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο θα απομονώνεται διεθνώς: «Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης, με ενέργειες που δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για την ίδια ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα. Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει όλα τα διπλωματικά της όπλα και σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου: «Απαντάμε με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Αξιοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα, όπως αποδεικνύεται από τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για εμβάθυνση της συνεργασίας μας με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την ευρεία διεθνή στήριξη που έχουμε αποσπάσει σε μία σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, διατηρούμε βεβαίως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Ο Νίκος Δένδιας μέσω της συνέντευξής του καλεί την Τουρκία να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα: «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Αυτό θα ήταν συμφέρον για την ίδια και την κοινωνία της. Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τη γείτονα χώρα, αλλά δυστυχώς αυτή έχει επιλέξει την επιμονή στην παραβατική συμπεριφορά της. Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα. Το αντίθετο, θα έλεγα. Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει».

Facebook Comments