Ανασχηματισμός: Ονόματα – έκπληξη και σενάρια για τα «φύγε εσύ – έλα εσύ» των υπουργών

34 mins read
blank

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την δήλωση του στο Ισραήλ για «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση, δείχνει ότι στο Μαξίμου βρίσκονται σε τροχιά ανασχηματισμού.

Στις αρχικές ερωτήσεις των ισραηλινών δημοσιογράφων απάντησε ότι «εγώ, όπως ξέρετε,  τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό,  αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», ωστόσο με όσα ανέφερε στη συνέχεια απέδειξε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του Γιώργου Γεραπετρίτη μία ημέρα πριν, που προανήγγειλε τις… διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό σχήμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι σχετικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό και, όπως φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει αυτή που αφορά τις μικρές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, αποφεύγοντας έναν δομικό ανασχηματισμό και ένα μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας.

Ποιοι αναμένεται να μείνουν εκτός υπουργικού σχήματος

Εκτός υπουργικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναμένεται να «πληρώσει» την ιστορία των ΚΕΚ που αφορούσε την επιμόρφωση των επιστημόνων. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και ο Χάρης Θεοχάρης, για τον οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον τρόπο που χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό του.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει υφυπουργός Αθλητισμού, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί σε κάποια άλλη θέση. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Στέλιο Πέτσα να αφήνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να «μετακομίζει» στην οδό Σταδίου και στο υπουργείο Εργασίας.

Ποιοι είναι «αμετακίνητοι» στα υπουργεία τους

Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και έχουν ανεβασμένες μετοχές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που μαζί με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη αποτέλεσαν την τριάδα που χειρίστηκε με επιτυχία όχι μόνο τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και όλες τις δύσκολες κυβερνητικές αποστολές.

Στην ίδια κατηγορία είναι φυσικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που αν μετακινηθεί από τη θέση του θα είναι για να αναβαθμιστεί στο κυβερνητικό σχήμα. Αμετακίνητος θεωρείται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ειδικά στη φάση που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ.

Ανεβασμένες μετοχές έχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει αναβαθμίσει ταχύτητα τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και έχει επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικό έργο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιτυχημένη θεωρείται και η παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τα σενάρια ανασχηματισμού δεν αφορούν την οδό Νίκης όπου βρίσκεται και το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Στις υπουργικές τους θέσεις αναμένεται να παραμείνουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει φέρει εις πέρας την κυβερνητική πολιτική στο υπουργείο Εσωτερικών, και ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρόκειται να «σπάσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά τα σενάρια που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το «σπάσιμο» των υπουργείων

Αν αποφασιστεί το «σπάσιμο» κάποιων Υπουργείων, όπως το Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή όπως το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, τότε οι καραμπόλες μπορεί να επηρεάσουν βασικούς Υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει συζητηθεί η μετακίνηση του προς το υπουργείο Εργασίας, αλλά και ακούγεται το όνομα του και για δύο άλλα υπουργεία.

Η πιθανή μετακίνηση του Στέλιου Πέτσα από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε άλλο κρίσιμο υπουργείο μπορεί να φέρει στη θέση του ένα όνομα – έκπληξη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό.

Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να μετακινηθεί είτε στο υπουργείο Εργασίας (στη θέση του Βρούτση) είτε στο ΥΠΟΙΚ (στη θέση του Θεόδωρου Σκυλακάκη). Στη δεύτερη περίπτωση, ο Σκυλακάκης θα γίνει υπουργός Εργασίας.

Θετικός χωρίς τυμπανοκρουσίες θεωρείται ο υπουργός Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλής. Χωρίς προβλήματα και με ισορροπίες και χωρίς εντάσεις διαχειρίζεται ο Κώστας Τσιάρας τον χώρο της Δικαιοσύνης. Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης, είναι από τους αθόρυβους που έχει καλή εικόνα σε κυβέρνηση και κόμμα.

Από την άλλη οι πιο πιθανοί νεοεισερχόμενοι στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και η Ζωή Ράπτη, ενώ έντονα φημολογείται και η υπουργοποίηση του Χρήστου Ταραντίλη.

Από τους αρκετά πετυχημένους θεωρείται ο Νίκος Χαρδαλιάς και δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του, αν και στη διαχείριση κρίσεων εμφανίζεται αναντικατάστατος. Η αναβάθμιση του, θα γίνει είτε με σπάσιμο και αυτονόμηση σε Υπουργείο των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα, είτε με μετακίνηση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Facebook Comments