Προστασία πρώτης κατοικίας με αξία 250.000 αλλά το υπολειπόμενο δάνειο δεν θα ξεπερνά τις 130.000

10 mins read
blank

Συμφώνησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες για τα κριτήρια προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, φέρεται ως ευνοϊκότερο καθώς- κατά τις ίδιες πηγές- θα καλύπτει δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν εμπορική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Στις πρώτες τους αντιδράσεις, τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι πρόκειται για την πρόταση που είχε κάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εμφανίζονται πάντως συγκρατημένοι ως προς την υλοποίηση του μέτρου.
Στο νόμο υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ). Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών.
Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με ανώτατο όριο τις 24.000.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

Facebook Comments