Ποια τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Το νέο πλαίσιο

21 mins read
blank

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών είναι γεγονός. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.
Το μόνο που περιμένουν πλέον είναι την έγκριση των Βρυξελλών. Χθες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρέθεσαν στοιχεία για τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στο νέο πλαίσιο, τις πιθανές επιπτώσεις στους ισολογισμούς και τους δυνητικούς κινδύνους. Η κυβέρνηση επεδίωξε διεύρυνση των ορίων και τη διαφοροποίηση των περιορισμών. Βέβαια δεν είχαμε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση από τη συνάντηση που είχε προηγηθεί. Ναι μεν δεν υπάρχει ζήτημα επιδείνωσης των ισολογισμών αλλά τα όρια είναι πιο διευρυμένα. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν από την πλευρά της κυβέρνησης οι . Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος, η κ. Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών και από την πλευρά των τραπεζιτώνο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ. Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς, και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.
Οι προϋποθέσεις για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία

  1. Η οφειλή του αιτούμενου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Όσον αφορά το μεγάλο κόφτη, το ποσό αυτό είναι το «καθαρό» υπόλοιπο οφειλής, χωρίς τόκους υπερημερίας αλλά και το σύνολο των δανείων που έχει λάβει ο αιτούμενος προστασίας με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Στόχος αυτής της προϋπόθεσης είναι να μη γίνει κατάχρηση της προστασίας από όσους έχουν λάβει επαγγελματικά δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  2. Όπως ήδη έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη Δευτέρα, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
  3. Σϋμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά όρια δεν έχουν “κλειδώσει” ακόμα αλλά πιθανώς θα αρχίζουν από τις 12.500 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και με όριο τις 36.000 ευρώ για τρίτεκνες- πολύτεκνες οικογένειες. Βάσει των κυβερνητικών πηγών τα εισοδηματικά όρια θα σχετίζονται με τις δαπάνες διαβίωσης (εύλογες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ: από τις 8.180 ευρώ για έναν ενήλικο, προσαύξηση 3.550 ευρώ ανά παιδί – 20.639 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια). Αναμένεται εάν αυτά τα πολύ χαμηλότερα όρια θα ισχύουν για την επιδότηση της δόσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  4. Το “κούρεμα” θα γίνεται με βάση το υπόλοιπο οφειλής/αξίας του ακινήτου, αν θα υπερβαίνει το 1,2. Άρα δεν θα γίνεται οριζόντια. Ο αριθμό των δόσεων έχει ορίζοντα 25ετίας αλλά με ηλικιακό κόφτη. Το επιτόκιο εξυπηρέτησης των ρυθμισμένων δόσεων είναι το Euribor + 2%. Το Euribor (ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο) είναι αρνητικό (-0,1%). Το νέο πλαίσιο προστασίας θα καλύψει περίπου το 80% των “κόκκινων” δανειοληπτών αφορά 200.000 περιπτώσεις.

Οι κυβερνητικές πηγές σχολίασαν:

Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος ώστε η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί έως και το τέλος Φεβρουαρίου.
 
 
Πηγή: Προστασία α’ κατοικίας -Τα κριτήρια και τα μυστικά για ένταξη στο νέο πλαίσιο | iefimerida.gr

Facebook Comments