Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup και την κρίσιμη δόση του 1 δισ.

11 mins read
blank

Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που διακαώς χρειάζεται η Ελλάδα αναμένεται να κριθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Αυτό που καμία πλευρά δεν θέλει, μιας και το ελληνικό δημόσιο είναι προ των πυλών για έξοδο στις αγορές, είναι η προέγκριση με υποσημειώσεις και εκταμίευση μετά το πέρας της πραγματοποίησης των δεσμεύσεων.

Εντός των ημερών θα κατατεθεί το ν/σ για τη ρύθμιση των δανείων της πρώτης κατοικίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να υπάρχουν διατάξεις με προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης ή με επίκαιρα θέματα.

Η έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ζητήματα στα οποία η Ελλάδα όντως έχει ανελιχθεί αλλά και ζητήματα στα οποία υστερεί, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι διορισμοί των γγ και των διευθυντών στο Δημόσιο. Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί η προειδοποίηση του Reuters: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων Η έκθεση θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις»

Στις 28 Φεβρουαρίου το κρίσιμο Euro Working Group, ως γνωστόν, θα καθορίσει την απόφαση του Eurogroup.

Όσον αφορά την έκδοση 10ετούς ομολόγου η κυβέρνηση ποντάρει στην έκθεση της Moody’s και σε πιθανή ανάθμιση την 1η Μαρτίου.

Εάν το Euro Working Group εντοπίσει αδυναμία στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων, τότε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου θα αναβληθεί η εκταμίευση της δόσης και θα μεταβληθεί για το επόμενο Eurogroup σε ένα μήνα.

Facebook Comments