Eurogroup: Προσωρινός ο νέος ν. Κατσέλη – Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα ισχύσει μέχρι το τέλος του ’19

42 mins read
blank

“H χώρα κάλυψε τις υποχρεώσεις της”, τόνισε ο Μάριο Σεντένο. Όπως είπε λήφθηκε υπόψη η δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου, ενώ σημείωσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.

Ενθαρρύνουμε είπε την Ελλάδα να συνεχίσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, και αναφορικά με τη δόση σημείωσε ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες στις χώρες που απαιτείται να δοθεί έγκριση από το κοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν.

Κερέ: Επισημαίνουμε την δέσμευση των αρχών ότι ο ν. νόμος Κατσέλη θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2019

Το νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Ελλάδα για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες, ο Benoit Coeuré, στη συνέντευξη Τύπου μετά από το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως το μέτρο αυτό μπορεί να υποστηρίξει την περαιτέρω μείωση των NPLs στην Ελλάδα.

Ωστόσο επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η δέσμευση των αρχών για την βραχύβια διάρκεια αυτού του μέτρου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2019.

Σημείωσε μάλιστα πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις με βάση την έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου και την επικαιροποίηση που δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου.

Χαιρετίζουμε την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ και την ολοκλήρωση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ιδιωτικοποιήσεων.

Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει ένα νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το καθεστώς θα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2019. Ζητούμε από τα θεσμικά όργανα να παρακολουθούν προσεκτικά – στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης – τις επιπτώσεις του καθεστώτος στο κεφάλαιο των τραπεζών και τον αντίκτυπο στην επιβολή της νομοθεσίας και την επίλυση των διαφορών, τον αντίκτυπό της στη διαδικασία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τον αντίκτυπο στις προσπάθειες μείωσης τους και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του καθεστώτος. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.

Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων των περιπτώσεων, 2021 και βελτιώσεις στη διαχείριση εγγυήσεων δανείων. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης. Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 και ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της απελευθέρωσης της πρώτης δόσης μέτρα χρέους. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων με το εισόδημα ΑΜΕΡ και της μηδενικής μείωσης του επιτοκιακού περιθωρίου σε ορισμένα δάνεια του ΕΤΧΣ ύψους 970 εκατ. Ευρώ σύνολο.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (CoEx) του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην επόμενη έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.

Νωρίτερα

Το Eurogroup κατά τη σημερινή συνεδρίαση επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EwG για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό ανέφεραν πριν από λίγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι το θέμα που αφορούσε την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε.

Νωρίτερα

H αποδέσμευση της δόσης του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις “απαραίτητες” ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

 

Facebook Comments