Έρχεται μείωση εργοδοτικών εισφορών – Βασική προτεραιότητα Μητσοτάκη

13 mins read
blank

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, χθες, πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών, θέμα για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το φθινόπωρο.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Star, «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι. Θα είναι στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι  πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες».

Το ύψος της μείωσης των εισφορών, κι αν θα επεκταθεί στις εισφορές των εργαζομένων, θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές και ταμειακές προοπτικές της επόμενης χρονιάς.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τις αποφάσεις με το χρηματοδοτικό «πακέτο» που θα λάβει η χώρα από την Ευρώπη, καθώς και με τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν επισήμως οι σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Κομισιόν και Eurogroup, όχι μόνο για το 2021 αλλά και εφεξής, καθώς η μείωση των εισφορών και οι λοιπές φοροελαφρύνσεις δεν έχουν επίπτωση σε μόνο μια χρονιά.

Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ η Ελλάδα σε επιβαρύνσεις εισφορών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και της ΕΕ στις επιβαρύνσεις φόρων- εισφορών στην εργασία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τουλάχιστον πριν ξεσπάσει η νέα κρίση, οι επιχειρήσεις είχαν μεταφέρει στο οικονομικό επιτελείο την προτίμηση τους στην ταχύτερη μείωση των εισφορών παρά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς η μείωση των εισφορών αφορά σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, ζημιογόνες και μη.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ότι μετά τη φετινή μείωση κατά 0,9%, το 2021 θα γινόταν περαιτέρω μείωση κατά 1,09%, ωστόσο στην πορεία ο σχεδιασμός προέκρινε τη μείωση κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό σοκ στην οικονομία.

Facebook Comments