180.000 οφειλέτες προστατεύονται με το νέο καθεστώς

13 mins read
blank

Πιο περιορισμένη είναι η δεξαμενή προστασίας των οφειλετών μετά το σχέδιο προστασίας που συμφώνησαν Κυβέρνηση και Τραπεζίτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προστατεύονται 180.000 οφειλέτες με συνολικό υπόλοιπο οφειλής €10 δισ., από τα οποία τα €2,5 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια.
Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως σκοπός του νέου νόμου είναι η προστασία αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ και από την πλευρά των τραπεζών αναφέρουν πως δεν είναι αυτοσκοπός οι κατασχέσεις ακινήτων.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρει πως πρόκειται για ένα win-win αποτέλεσμα καθώς και η Κυβέρνηση δεν μείωσε το ύψος του ποσού για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και οι τράπεζες “πήραν” το υπόλοιπο της οφειλής του δανείου – δηλαδή τις €130.000.
Νωρίτερα γράφαμε στο DailyPost.gr:
Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών είναι γεγονός. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.
Το μόνο που περιμένουν πλέον είναι την έγκριση των Βρυξελλών. Χθες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρέθεσαν στοιχεία για τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στο νέο πλαίσιο, τις πιθανές επιπτώσεις στους ισολογισμούς και τους δυνητικούς κινδύνους. Η κυβέρνηση επεδίωξε διεύρυνση των ορίων και τη διαφοροποίηση των περιορισμών. Βέβαια δεν είχαμε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση από τη συνάντηση που είχε προηγηθεί. Ναι μεν δεν υπάρχει ζήτημα επιδείνωσης των ισολογισμών αλλά τα όρια είναι πιο διευρυμένα. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν από την πλευρά της κυβέρνησης οι . Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος, η κ. Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών και από την πλευρά των τραπεζιτώνο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ. Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς, και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.
Για να διαβάσετε τις προϋποθέσεις για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία πατήστε κλικ εδώ

Facebook Comments