Κάντε ότι κοιμάστε

15 mins read
blank

Η είδηση ήταν πολύ τραβηγμένη για να είναι αληθινή. Στις αρχές του μήνα, στο ΑΠΘ γίνονταν πάρτι με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον ατόμων αλλά “Τα πληρώματα των περιπολικών και των δικύκλων που περιπολούσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έλαβαν εντολή να μην διέρχονται μπροστά από την πλατεία Χημείου για να μην προκληθεί επεισόδιο”. 

Την ακριβώς επόμενη ημέρα -και μετά από κωλυσιεργία μηνών-  περιπολικά εμφανίστηκαν στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο. Εκεί που εδώ και μήνες δεν τηρείται κανένα μέτρο και επιπλέον , διοργανώνονται “αυτοσχέδιο αγώνες”, κόντρες δηλαδή. Τα περιπολικά απλώς μετέδιδαν ηχητικά μηνύματα για την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας αλλά δέχθηκαν επίθεση με μπουκάλια, πέτρες και ξύλα. Από την επίθεση μάλιστα προκλήθηκαν φθορές σε ένα από τα περιπολικά και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά. Δεν έγιναν ωστόσο προσαγωγές.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, στο κορωνοπάρτι της Κυψέλης, η κυνική ομολογία του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, συμπυκνώνει το δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο υφυπουργός τόνισε τον κίνδυνο να συμβεί μεγαλύτερο κακό εάν επέμβει σε αυτές τις συγκεντρώσεις η αστυνομία. Έχει μεν δίκιο, πρόκειται όμως για την αποδοχή της ήττας. 

Μια χώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, δεν δικαιούται το χαρακτηρισμό κράτος. Αυτό που ορίζεται δηλαδή ως πολιτικά οργανωμένο σύνολο ανθρώπων, που είναι εγκατεστημένο μόνιμα σε μια καθορισμένη εδαφική έκταση και διοικείται από κυβέρνηση, εξουσία, κυριαρχία.

Ακόμη χειρότερα καθώς ο φορέας που είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της τήρησης του νόμου διαρρέει πληροφορίες στα media σύμφωνα με τις οποίες “συμμετείχαν αντιεξουσιαστές και η ΕΛ.ΑΣ απέφυγε την επέμβαση καθώς υπήρχε κίνδυνος να υπάρξουν επεισόδια παρόμοια με αυτά της Νέας Σμύρνης”.

Η ΕΛΑΣ, μας λέει δηλαδή ξεκάθαρα ότι κουμάντο κάνουν οι αντιεξουσιαστές, με τους οποίους δεν θέλει να συγκρουστεί. Φοβούμενη πιθανόν τις αντιδράσεις των ίδιων ή και μερίδας της αντιπολίτευσης, η οποία με χυδαίο τρόπο σπεύδει να καλύψει αυτουργούς έκνομων ενεργειών. 

Η αστυνομία δηλώνει ανήμπορη, οι πολιτικοί δηλώνουν εγκλωβισμένοι και οι πολίτες είναι φυσικά απροστάτευτοι. Το δόγμα “κάντε ότι κοιμάστε” -μια παλαιότερη σύσταση προς τους πολίτες- πέρασε πλέον και στην Αστυνομία.

Facebook Comments