Moderna: «94,5% αποτελεσματικό το εμβόλιο μας» – Πόσο ασφαλές είναι

38 mins read
blank

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το πειραματικό της εμβόλιο είναι κατά 94.5% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 με βάση τα στοιχεία από μια κλινική δοκιμή, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικάνικη εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες. «Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την COVID-19», δήλωσε ο Πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge, σε τηλεφωνική συνέντευξη. Η ενδιάμεση ανάλυση της Moderna βασίστηκε σε 95 λοιμώξεις μεταξύ των συμμετεχόντων σε δοκιμές που έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε το εμβόλιο. Από αυτές, μόνο πέντε μολύνσεις εμφανίστηκαν σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έδωσε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τη δράση του εμβολίου της για τον Covid-19, μετά την 3η φάση των κλινικών δοκιμών, τα οποία παρουσιάζει το BBC.

Είναι αποτελεσματικό;

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι έλαβαν ενέσεις placebo.

Σύμφωνα με το BBC, η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 δείγματα που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19. Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 90 από αυτά έλαβαν placebo.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρού Covid στη δοκιμή, αλλά καμία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη, είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές.

Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κούραση, πονοκέφαλος και πόνος.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Τι δε γνωρίζουμε;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία, καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο, προτού μπορέσει να απαντηθεί.

Δεν υπάρχουν, επίσης, δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον Covid.

Ωστόσο, ο κ. Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» με την ηλικία.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς προστατεύει τους ανθρώπους από το να γίνουν αρρωστήσουν σοβαρά ή αν τους κάνει και μη μεταδοτικούς.

Πώς συγκρίνεται με το εμβόλιο της Pfizer;

Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του ιού προκειμένου να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι πολύ παρόμοια – περίπου 90% προστασία για το εμβόλιο της Pfizer και περίπου 95% για το εμβόλιο της Moderna.

Ωστόσο, και οι δύο δοκιμές συνεχίζονται και οι τελικοί αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να παραμένει σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2° έως 8°C για 30 ημέρες, διάστημα μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση των 7 ημερών. Το εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίας κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες.Το εμβόλιο mRNA-1273 θα διανεμηθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης εμβολίων της εταιρείας. Δεν απαιτείται αραίωση πριν τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου -75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε στα ρωσικά, κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Πότε θα είναι έτοιμο προς διάθεση;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε χώρα και την ηλικιακή ομάδα που θα επιλεχθεί να το λάβει πρώτη.

Η Moderna λέει ότι θα αιτηθεί έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να διαθέσει 20 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει έως και ένα δισεκατομμύριο δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος και σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τη Moderna, καθώς το εμβόλιο δεν είναι ένα από τα έξι που έχει ήδη προπαραγγείλει. Επίσης, παρουσίασε σχέδια για προτεραιότητα στους ηλικιωμένους για εμβολιασμό.

Πώς δρα στον οργανισμό;

Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA», που σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εισέρχεται μέσω ένεσης στο σώμα.

Αυτό αρχίζει να δημιουργεί ιικές πρωτεΐνες, αλλά όχι ολόκληρο τον ιό, οι οποίες είναι αρκετές για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί.

Το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα να παράγει και τα δύο αντισώματα και ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Κομισιόν: Ενθαρρυντικά νέα – Μέσα στην εβδομάδα η υπογραφή με Pfizer, BioNTech

Τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna χαιρέτισε τη Δευτέρα η Επίτροπος Υγείας, Στέλια Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης με τις Pfizer/BionTech θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Περισσότερα ενθαρρυντικά νέα από τις δοκιμές των εμβολίων Covid» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter Στέλια Κυριακίδου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια πρόσθεσε.

»Η υπογραφή της σύμβασης με Pfizer και BioNTech έρχεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Περισσότερες θα έρθουν σύντομα» τόνισε η επίτροπος.

Την περασμένη εβδομάδα η EE κατέληξε σε οριστική συμφωνία για την παραγγελία 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.

Facebook Comments