Τσαβούσογλου: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Ελλάδα»

9 mins read
blank

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επανέρχεται στο ζήτημα του διαλόγου με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό, τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να ενήργησε μονόπλευρα αλλά δεν θέλει να συνεχίσει να το κάνει και ζητά διάλογο ακόμα και με την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας τη στάση της χώρας του, σημείωσε: «ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Και πρόσθεσε «Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εκφράσει την ίδια ακριβώς πρόθεση για διάλογο με την Ελλάδα και κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογο του, Λουίτζι ντι Μάιο.

Facebook Comments