Στις 10 και 17 Δεκεμβρίου «κληρώνει» για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna

23 mins read
blank

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech και Moderna μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων κλινικών δοκιμών και την υποβολή αιτήσεων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).

Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων με τη σειρά του, θα εξετάσει την αίτηση στις 10 Δεκεμβρίου και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του εμβολίου.

Από την πλευρά της, η Moderna, το εμβόλιο της οποίας αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών, υπέβαλε σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τη σχετική αίτηση στον FDA, ο οποίος θα συνεδριάσει για την εξετάσει στις 17 Δεκεμβρίου κι αναμένεται να εκδώσει άμεσα την τελική απόφαση.

Ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer επεσήμανε τις προηγούμενες ημέρες πως οι ερευνητές της Pfizer και της συνεργάτιδάς της BioNTech διασφάλισαν υψηλούς όρους ασφαλείας για το εμβόλιο, δουλεύοντας υπό συνθήκες επείγουσας ανάγκης και νέες μεθόδους κόντρα στην ιστορική καταβολή ότι η ανάπτυξη εμβολίων για ένα νέο παθογόνο διαρκεί πολλά χρόνια.

Ο πίνακας του BBC, με τη σύγκριση των εμβολίων σε τύπο, αποτελεσματικότητα, αποθήκευση και τιμή

blank

Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 7 ψυγεία για το εμβόλιο

Χθες έφθασαν στην Ελλάδα ψυγεία που κατασκευάζει η Pfizer στις μονάδες παραγωγής της και τα οποία είναι κατάλληλα για να φυλαχθούν εκεί τα εμβόλια της εταιρίας σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Τα ψυγεία αυτά θα τοποθετηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Αναμένονται άλλα επτά ψυγεία στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δελτίου του Open. Στοχευμένοι εμβολιασμοί σε υγειονομικό προσωπικό αναμένεται να γίνουν ακόμα και στα μέσα Δεκεμβρίου, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θέλει το εμβόλιο των Pfizer- BionTech να εγκρίνεται τις επόμενες ημέρες.

Η φωτογραφία είναι από το εργοστάσιο της Pfizer στο Μίσιγκαν, με τα ειδικά ψυγεία όπου φυλάσσονται τα εμβόλια.

Financial Times: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer για την Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Δύση που θα εγκρίνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, με την ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή να το εγκρίνει εντός ημερών, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Οι παραδόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer/BioNTech θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την έγκριση, σύμφωνα με πηγές του Whitehall. Άτομα με γνώση της διαδικασίας δήλωσαν ότι τα πρώτα εμβόλια θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τις 7 Δεκεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου των δύο δόσεων, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοϊού.

Τα εμβόλιο κανονικά πρέπει να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έως το τέλος της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την εξουσία να εγκρίνει προσωρινά προϊόντα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης του κοινού. Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας της να επανεξετάσει το εμβόλιο AstraZeneca – Οξφόρδης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ο Νατνίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, θα αποσπαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως υπουργός για την επίβλεψη της διάθεσης των εμβολίων κορωνοϊού.

Facebook Comments