«Πόλεμος» στο διαδίκτυο – Το facebook απέσυρε διαφήμιση του Τραμπ λόγω ναζιστικού συμβόλου

15 mins read
blank

Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αφαίρεσε τις διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες εμφανιζόταν ένα σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για την κατηγοριοποίηση των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όπως αναφέρουν οι New York Times πρόκειται για ένα κόκκινο τρίγωνο, ένα σύμβολο που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τον διαχωρισμό των πολιτικών κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης«Η πολιτική μας απαγορεύει τη χρήση ενός συμβόλου ομάδας μίσους για τον εντοπισμό πολιτικών κρατουμένων χωρίς το πλαίσιο που καταδικάζει ή περιγράφει το σύμβολο», ανέφερε ο Andy Stone, εκπρόσωπος του Facebook στη Washington Post.

blank

Στόχος του Αμερικανού Προέδρου να βάλλει κατά της Antifa, που έχει κατηγορήσει ότι υποκινεί τη βία και τους βανδαλισμούς στις διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. «Επικίνδυνοι όχλοι ακροαριστερών ομάδων τρέχουν στους δρόμους μας προκαλώντας απόλυτο χάος», ανέφεραν οι διαφημίσεις της καμπάνιας στο Facebook.

Ο Τιμ Μέρτο, διευθυντής της καμπάνιας του Τραμπ υπεραμύνθηκε των διαφημίσεων που εμφανίστηκαν στις σελίδες του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. «Το κόκκινο τρίγωνο είναι ένα σύνηθες σύμβολο της Antifa που χρησιμοποιείται σε μια διαφήμιση για την Antifa. Αρκετά ξεκάθαρο», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι παρόμοιο κόκκινο τρίγωνο είναι ένα σύνηθες emoji και έκανε αναφορά σε προϊόντα που πωλούνται διαδικτυακά, όπως μπουκάλια νερών ή θήκες κινητών, με σύμβολα που οι πωλητές τα περιγράφουν ως «αντιφασιστικό κόκκινο τρίγωνο».

Ο Μέρτο σημείωσε ακόμη ότι το σύμβολο αυτό δεν είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων των συμβόλων μίσους που έχει η εβραϊκή ΜΚΟ Anti-Defamation League. Αλλά και η οργάνωση καταδίκασε τη χρήση του συμβόλου από την καμπάνια Τραμπ. «Ανεξάρτητα από το αν γνωρίζουν την ιστορία ή τη σημασία, το να χρησιμοποιεί η καμπάνια Τραμπ ένα σύμβολο που πρακτικά είναι ίδιο με εκείνο του ναζιστικού καθεστώτος για την κατηγοριοποίηση των πολιτικών κρατουμένων, προκειμένου να επιτεθεί σε αντιπάλους είναι προσβλητικό και βαθιά ανησυχητικό», τόνισε ο CEO της ΜΚΟ, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ. Παράλληλα, η οργάνωση σημείωσε ότι η βάση δεδομένων της αφορά σύμβολα που χρησιμοποιούνται από σύγχρονους εξτρεμιστές και όχι τ;α ιστορικά σύμβολα των ναζί.

 

 

Facebook Comments