Νέο διαγνωστικό τεστ στις ΗΠΑ ανιχνεύει τον κορωνοϊό από το πρώτο 24ωρο

13 mins read
blank

Τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς καθιστά δυνατή τη διάγνωση του ιού από το πρώτο κιόλας 24ωρο που αυτός μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το επιστημονικό τους επίτευγμα μπορεί να εντοπίσει τον κορωνοϊό σε ασθενείς από το πρώτο 24ωρο μόλυνσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί θα διαγιγνώσκονται ως θετικοί πριν εμφανίσουν συμπτώματα και προπάντων πριν περάσουν στο στάδιο όπου μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Όπως σημειώνεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian, το εν λόγω τεστ φαίνεται πως μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό σχεδόν τέσσερις ημέρες νωρίτερα από τα συνήθη τεστ που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από το επιστημονικό αυτό επίτευγμα κρύβονται οι προσπάθειες των ειδικών στην Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa) να εξασφαλίσουν ταχύτατη διάγνωση σε περιστατικά χημικού ή μικροβιακού πολέμου.

Μετά την εμφάνιση της φονικής πανδημίας οι ειδικοί έσπευσαν να κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές, ώστε το τεστ να ανιχνεύει το νέο ιό.

Ο επικεφαλής της Darpa, Δρ Μπραντ Ρινκάισεν, δήλωσε ότι «Το τεστ αυτό συμπληρώνει διαγνωστικά κενά που παρατηρούνται σε όλον τον κόσμο», καθώς φαίνεται πως θα μπορούσε να συμβάλει και σε άλλα στάδια της διαγνωστικής διαδικασίας.

Ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού, σε μια περίοδο κατά την οποία οι χώρες ανά την υφήλιο ξεκινούν σταδιακά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Βεβαίως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προαναφερθέντα είναι το να λάβει το τεστ την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), ώστε να καταστεί διαθέσιμο σε ευρύτερες ομάδες.

Facebook Comments