Μακρόν: «Να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες»

14 mins read
blank

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων «παικτών», ιδίως της Τουρκίας».

Ο κ. Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα,  χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το συγκεκριμένο τμήμα της Μεσογείου, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως από πλευράς Τουρκίας και Ρωσίας, στις οποίες καταλόγισε ότι αξιώνουν όλο και περισσότερα, με την Ε.Ε. από την πλευρά της να μην κάνει αρκετά.

Σύνοδο των MED7 ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Γάλλος Πρόεδος, ανακοίνωσε Σύνοδο των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Αναστασιάδης: «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας»

Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβάλλουμε ξανά και προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του κ. Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Την Τετάρτη, ενόψει της συνάντησής του με τον κ. Μακρόν, αλλά και με φόντο την τουρκική Navtex για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είχα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης μέσω Twitter.

Και συμπλήρωσε δε ότι «συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Facebook Comments