Μακρόν εναντίον Ερντογάν: «Εγκληματικές ενέργειες από την Τουρκία στη Λιβύη»

7 mins read
blank

«Ιστορική και εγκληματική», ειδικά για μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε προ ολίγου την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Άγκυρα παραβιάζει κάθε πτυχή της διαδικασίας του Βερολίνου (της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον λιβυκό εμφύλιο.

Έκανε λόγο για διαρκή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη βορειοαφρικανική χώρα και ειδικά για τον μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών που έχει στείλει στις περιοχή από τα πεδία μάχης της Συρίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Γαλλία επιθυμεί διάλογο σε βάθος για τη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (13 Ιουλίου).

Η υφιστάμενη κατάσταση – η αποσταθεροποίηση της Λιβύης, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση, οι παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου κ.ά. – θεωρείται απαράδεκτη από το Παρίσι, που διαρκώς κλιμακώνει τη ρητορική του κατά της Άγκυρας.

Facebook Comments