Η Κομισιόν απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων μετά το φιάσκο με Astra Zeneca

11 mins read
blank

Η Κομισιόν σκοπεύει να επιβάλλει έλεγχο ή ακόμα και απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας στις χώρες-μέλη της, να υιοθετήσουν έναν «μηχανισμό διαφάνειας εξαγωγών», ώστε να ελέγχει αν παραβιάζονται οι συμφωνίες που έχει κάνει με τις φαρμακευτικές οι οποίες παράγουν τα εμβόλια τους σε ευρωπαϊκά εργοστάσια .
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται, έπειτα από την έντονη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σχετικά με την αιφνίδια ανακοίνωση της AstraZeneca την Παρασκευή, ότι θα παραδώσει 60% μικρότερη ποσότητα από ό,τι αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο: 31 εκατ. αντί για 80 εκατ. δόσεις που έπρεπε να σταλούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως, στα τέλη Αυγούστου, η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αρχική συμφωνία με την AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, με την επιλογή για αγορά 100 εκατ. ακόμα. Ως αντάλλαγμα, η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή του εμβολίου, ακόμα και πριν εγκριθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές.
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι χώρες-μέλη υπέβαλαν τις δεσμευτικές παραγγελίες τους προς την εταιρεία. 
Όπως λοιπόν αναφέρει το Spiegel, το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι έγιναν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί. Από την πλεuρά των Βρυξελλών φαίνεται να υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: είτε η AstraZeneca δεν τα παρασκεύασε ποτέ είτε πουλήθηκαν σε άλλους πελάτες. Και τα δύο σενάρια, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελούν σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων.
Παράλληλα, ιδιαίτερη ενόχληση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όλοι οι άλλοι πελάτες εξυπηρετούνται κανονικά, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας», είπε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Πίτερ Λίζε, υποστηρίζοντας ότι είναι «μεγάλη ανοησία» η

Facebook Comments