Εμβόλιο Οξφόρδης – AstraZeneca: Αποτελεσματικότητα 70%

9 mins read
blank

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Οξφόρδης έδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 70% στην κλινική δοκιμή.

Ειδικότερα, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελική φάσης τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελική φάσης (φάση 3) δείχνουν ότι τοι εμβόλιο ήταν 70,4% αποτελεσματικό συνδυάζοντας δεδομένα από δύο δόσεις.

Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (94,5% και 95% αντίστοιχα), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να μιλήσει για απογοήτευση, αφού μέσα σε 10 μήνες είχαμε ένα αποτέλεσμα, που για άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Σημειώνεται δε ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αποτελεσματικότητα έως και 90% ανάλογα με τη δοσολογία 

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη, ενώ κατεγράφησαν 30 κρούσματα Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι προσφέρει προστασία 70%.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά.

Facebook Comments