Αξιωματούχος EMA: «Σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις»

16 mins read
blank

O επικεφαλής εμβολιασμών του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι, σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messangero, κάνει λόγο για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβόσεων.

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ υποστήριξε ακόμη ότι η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον ίδιο τον ΕΜΑ. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεσημε το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη», δήλωσε. 

«Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων. Αλλά τώρα είναι είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων». Σ’ αυτή τη φάση η διαδικασία αξιολόγησης του ΕΜΑ «απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», σημειώνει και στη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια [για τη χρήση του εμβολίου] όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες», επεσήμανε.

Υποστήριξε επίσης, πως η σχέση του εμβολίου της AstraZeneca και των θρομβώσεων θα επιβεβαιωθεί από τον ΕΜΑ τις επόμενες ώρες.

Το AFP σε tweet του αναφέρει: «Κορυφαίος αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΑ, είπε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρομβώσεων, αλλά η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη».

Channel 4: Μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 30 εξετάζουν οι αρχές

Η ρυθμιστική αρχή υγείας της Βρετανίας ενδέχεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4, εξαιτίας του σπάνιου συνδρόμου που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία που προσέβαλε κάποιους εμβολιασθέντες.

Το ρεπορτάζ του Channel 4 αναφέρει ότι όσον αφορά το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους -κάτω των 30 ετών τουλάχιστον- ένα διαφορετικό εμβόλιο». 

Σύμφωνα με το Channel 4, η σχετική απόφαση από τις βρετανικές αρχές αναμένεται να ληφθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Facebook Comments