Χαρδαλιάς: Καθολικό lockdown στην Κοζάνη

20 mins read
blank

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, από αύριο το πρωί θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στη Δυτική Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε από την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, πως οι νέοι περιορισμοί θα είναι σε ισχύ από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα από τις 06:00 το πρωί.

Μάλιστα, το νέο αυστηρό lockdown, έρχεται λίγες ώρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα, οι οποίες έχουν ήδη μεγάλη διασπορά του ιού.

Έτσι, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα τα εξής μέτρα για την Κοζάνη, τα οποία θα είναι σε εφαρμογή για επτά ημέρες:

1)Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από της 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2)Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3)Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4)Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.

5)Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

6)Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7)Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8)Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9)Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, καθώς και υποχρεωτικό έλεγχο με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10)Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης.

11)Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, μετά το πέρας επτά ημερών, από την αυστηροποίηση του lockdown, οι λοιμωξιολόγοι θα επαναξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, προκειμένου να αποφανθούν για τη συνέχιση ή την άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Facebook Comments