Τα δύο σενάρια για το ασφαλές άνοιγμα λιανεμπορίου και εκκλησιών

9 mins read
blank

H κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή για το ασφαλές άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ενόψει των εορτών.

Ανακοινώσεις αναμένονται έως το Σάββατο, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με βασικό θέμα συζήτησης τον φετινό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές και η υποχρεωτική 10ήμερη καραντίνα στην οποία υποβάλλονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, στο θετικό σενάριο θα υπάρξει κάποιο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως με μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικών.

Βασικό ερώτημα παραμένει το τί θα γίνει με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς αρχική σκέψη ήταν να μην ανοίξουν καθόλου. Ωστόσο, υπάρχει ο αντίλογος που λέει πως σε αυτή τη περίπτωση ο συνωστισμός θα αυξηθεί στα μικρά.

Στο ερώτημα, γιατί μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πρώτον, πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι πανελλαδικό για λόγους ισότητας και δεύτερον ότι ο χρόνος που θα άνοιγαν πριν από τα Χριστούγεννα ήταν μόλις μια εβδομάδα.

Facebook Comments