Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο, τα δυο στρατόπεδα και το παρ’ ολίγον ναυάγιο

43 mins read
blank

Ήταν μία δραματική Σύνοδος Κορυφής με την οργή και την ένταση των Ευρωπαίων ηγετών να χτυπούν κόκκινο, όπως περιγράφουν ανώνυμα στα διεθνή ΜΜΕ Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη επανέφερε στο προσκήνιο το δίλημμα που αντιμετώπισε η Ε.Ε στην οικονομική κρίση του 2008 και έφερε σοβαρούς κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα: την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.

Αυτή τη φορά τα μέλη του ευρωπαϊκού Νότου με την στήριξη της Ιρλανδίας και του Βελγίου επανέφεραν την ιδέα για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου, δηλαδή το μοίρασμα του ευρωπαϊκού χρέους, ως απάντηση στην ύφεση και τις σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. 

Αντίθετα ο πλούσιος ο ευρωπαϊκός βορράς με βασικό εκπρόσωπο την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε συζήτηση για ευρωομόλογο.

Όταν το λόγο πήρε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε μίλησε σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το βασικό επιχείρημα Κόντε προς τους Ευρωπαίους ήταν ότι το ομόλογο είναι η υπόσχεση τους να βοηθήσουν. Σε κάποια στιγμή μάλιστα φέρεται να απείλησε να εγκαταλείψει τη συνεδρίαση..

Τον Ιταλό πρωθυπουργό στήριξε και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος ζήτησε «μία ενιαία, δυνατή και αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την οικονομική κρίση», καθώς προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης θα κρατήσουν περισσότερο και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στήριξη στους δύο πρωθυπουργούς παρείχαν και η Γαλλία με την Ελλάδα, που είχαν νωρίτερα συνυπογράψει μαζί Ρώμη, Μαδρίτη και άλλες χώρες την κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την οποία ζητούσαν την έκδοση κορωνο-ομολόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από τους ηγέτες να πάρουν πιο δραστικές αποφάσεις καθώς αντιμετωπίζουν μία κρίση «επικών διαστάσεων».

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε με μία φωτογραφία στην τηλεδιάσκεψη και μιλούσε μέσω του διερμηνέα της, ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδέα του ευρωομολόγου, το οποίο παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της κοινής νομισματικής ένωσης. Η Άνγκελα Μέρκελ «έδειξε» τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την απάντηση της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση, ο οποίος δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις.

Η στάση της Μέρκελ φαίνεται ότι εξόργισε τον Τζουζέπε Κόντε που φέρεται να απείλησε να φύγει από την τηλεδιάσκεψη και να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο. Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε το θέμα να επανεξεταστεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την απάντηση σε αυτή την κρίση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Σαρλ Μισέλ κράτησε την Ιταλία στο κοινό ανακοινωθέν με τεχνοκρατικού τύπου αλλαγές, καθώς μίλησε για «προτάσεις» και όχι «πρόταση», γεγονός που για την Ρώμη σημαίνει ότι τα ευρωομόλογα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι ως επιλογή.

Ωστόσο, η ανησυχία που προκύπτει είναι τι θα πετύχουν οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη απέτυχαν να συγκροτήσουν ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού και πέταξαν το μπαλάκι στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες, εκ νέου με τηλεδιάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

 Η προειδοποίηση της Μέρκελ

Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας“, δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η Γερμανία στο πλευρό άλλων χωρών

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

“Ανακουφισμένη” δήλωσε η κυρία Μέρκελ για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επισήμανε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το συντομότερο δυνατό την υποδοχή από την Γερμανία ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε, “κάθε μέρα μετράει”.
Υπομονή για όσο διαρκούν τα μέτρα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διάρκεια των μέτρων “περιορισμού των επαφών” των πολιτών, η καγκελάριος επέμεινε στο ότι “δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση”, αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. “Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στην Γερμανία να κάνουν υπομονή”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά της – από την περασμένη Κυριακή η Καγκελάριος βρίσκεται σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, αφού ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της που αργότερα διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό – η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι είναι “πάρα πολύ απασχολημένη”, αλλά παραδέχθηκε ότι της λείπει η προσωπική επαφή με τους συνεργάτες της, ιδίως στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει πλέον τηλεφωνικώς.

Facebook Comments