Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στη Θεσσαλονίκη- Επί τόπου ο Κικίλιας- Προς παράταση το lockdown

16 mins read
blank

O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετέβη σήμερα, Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, συγκαλώντας σύσκεψη. 

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας ανέφερε τη Τρίτη ότι στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. «Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε.

Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία την αφόρητη πίεση από την πανδημία. Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3.

Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δημιουργία έως αύριο 50 νέων κλινών στη Θεσσαλονίκη, από τη μετατροπή νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών μονάδων σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19, με τον εξοπλισμό που έχει ως στρατηγικό απόθεμα το υπουργείο Υγείας. Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να οργανωθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων, κάτι που δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και στην Αττική.

 

Facebook Comments