Μαγιορκίνης: «Η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνονται στη μετάλλαξη "Nelly"»

13 mins read
blank

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού ενημέρωσε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδική αναφορά έκανε, δε, στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, τόνισε ο μεταξύ άλλων ο κ. Μαγιορκίνης.
Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid. Καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως είπε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.
«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.
Τέλος, σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ανέφερε: «Τα νέα στελέχη του ιού έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά τα φαινόμενα. Στη Βρετανία φαίνεται ήδη η κάμψη της επιδημίας εξαιτίας των σωστών μέτρων πρόληψης».
Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλούν το αμινοξύ τυροσίνη στη θέση 501 της πρωτεΐνης spike ακίδας του ιού. Μέσω αυτού ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα.
Στους επιστημονικούς κύκλους αποκαλούν το μεταλλαγμένο στέλεχος (N501Y) με το παρατσούκλι «Nelly». Τα στελέχη αυτά έχουν ταυτιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις και παρακολουθούνται στενά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το στέλεχος «Nelly» φαίνεται να συνδέεται με το τρίτο κύμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Comments