Κορωνοϊός: Ποιοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ

20 mins read
blank

Νέα μέτρα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το δημόσιο φέρνει η έξαρση του νέου κορωνοϊού. Μετά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθώς και του Eurogroup, διευρύνεται άμεσα ο κύκλος όσων θα λάβουν τα 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή 800 ευρώ συνολικά στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

 

Στο διάγγελμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αποφάσεις για στήριξη της οικονομίας λόγω του φονικού ιού, ανακοινώνοντας και άλλες ομάδες που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο ακέραιο και μένει απλώς να ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής του.

Ποιοι άλλοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες, στο γκρουπ των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, μπαίνουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Συγκεκριμένα εντάσσονται:

  • Όλοι όσοι απολύθηκαν από 1ης Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις.
  • Οσοι εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν παραίτηση από 1ης Μαρτίου και μέχρι προχθές στις 17 Μαρτίου.
  • Eργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε χθες πως σταματάει έως το τέλος Απριλίου.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται, αλλά δεν έχουν κλείσει και συνεχίζουν. Αυτοί θα λάβουν τον έκτακτο μισθό των 400 ευρώ. Προϋπόθεση ο εργοδότης να τους έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβαση.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, «έκτακτο επίδομα Πάσχα» θα δοθεί σε γιατρούς και νοσηλευτές, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά στους υπαλλήλους στην Πολιτική Προστασία για όσα έχουν κάνει τις ημέρες που η χώρα δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυταπασχολούμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Και αυτοί  θα δικαιούνται αναστολή πληρωμών φόρων και τραπεζικών δόσεων.

Η πρώτη ομάδα δικαιούχων των 800 ευρώ

Την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας είχαν ανακοινώσει το πρώτο κύμα των δικαιούχων για το επίδομα των 800 ευρώ.

Μέσω «Εργάνης» οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.Εξαιρούνται αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια και το προσωπικό ασφαλείας.

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύψει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η διαδικασία μέσω Εργάνης για λάβουν το επίδομα όλοι οι δικαιούχοι.

 

Facebook Comments