Κορωνοϊός: Παράταση lockdown – Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο

15 mins read
blank

Η έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες και η μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες οδηγούν σε παράταση του lockdown τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ  ακύρωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα.
Καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο
Ο σταθερός αριθμός κρουσμάτων του προηγούμενου 10ημέρου, που παρουσίαζε σταδιακή μείωση τις τελευταίες ημέρες, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για σταδιακή άρση του lockdown, με τα λιανικά καταστήματα να κρίνονται ως προτεραιότητα. 
Όμως τα τελευταία στοιχεία δεν δίνουν περιθώρια για μια τέτοια κίνηση και από την πλευρά της κυβέρνησης προεξοφλούν, πλέον, την παράταση του αυστηρού απαγορευτικού στις «κατακόκκινες» περιοχές για τουλάχιστον μια εβδομάδα, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές. Τα 2.147 νέα κρούσματα, και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 357 δεν αφήνουν περιθώρια επιλογών στην κυβέρνηση. Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 1047 νέες μολύνσεις.
Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το lockdown
Για πρώτη φορά την φετινή χρονιά ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε τόσο υψηλά νούμερα, δημιουργώντας προβληματισμό και ανησυχία για την πορεία της πανδημίας. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ μεγάλη, οι κλίνες covid19 έχουν αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά και οι ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν σχεδόν γεμίσει.
Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για παράταση του lockdown, με την απόφαση αυτή να επαναξιολογείται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περιορισμών με την απαγόρευση κι άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως την περασμένη άνοιξη. Εκτιμάται ότι αν τηρηθούν αυστηρά τα υφιστάμενα μέτρα υπάρχει δυνατότητα αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που θα δώσει περιθώρια και στο σύστημα υγείας.
Ωστόσο, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και η άρση του αυστηρότερου lockdown στις «κατακόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, δεν αποκλείεται να μετατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Facebook Comments