Δίκη της Χρυσής Αυγής: Κλειστοί δρόμοι, συγκεντρώσεις, χιλιάδες αστυνομικοί -Στις 11 η ετυμηγορία

30 mins read
blank

Η πρόεδρος του δικαστηρίου στις 11 το πρωί θα απαντήσει στο ερώτημα «αθώοι ή ένοχοι». Η κρίση της θα αφορά τη Χρυσή Αυγή και το αν είναι ή όχι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Το διακύβευμα μεγάλο, η δίκη ιστορική. Το ενδιαφέρον τεράστιο, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Οι δικαστές καλούνται να αποδώσουν δικαιοσύνη για τρεις εγκληματικές ενέργειες και να αποφανθούν αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία». Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ, όσο και σε δεκάδες άλλες.

Το δικαστήριο σήμερα, με τον θεσμικό ρόλο που έχει, απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μια αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια, ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.

Στις 08:30 το κατώφλι του Εφετείου πέρασε η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός το 2013 από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά. Η Μάγδα Φύσσα, που έγινε το πρόσωπο της δίκης, δεν έλειψε ούτε μία ημέρα στα 5,5 χρόνια από τις δικαστικές αίθουσες.

blank

Χιλιάδες κόσμου έξω από το εφετείο

Η πρώτη συγκέντρωση ενάντια στην Χρυσή Αυγή έχει προγραμματιστεί στις 08:00, έξω από το Εφετείο και για το λόγο αυτό οι δρόμοι γύρω από το δικαστικό Μέγαρο αλλά και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από τη συμβολή με την Κηφισίας μέχρι και τη Λουκάρεως έχουν κλείσει από τα ξημερώματα.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δρακόντεια μέτρα έξω από το Εφετείο - Έκλεισαν οι δρόμοι

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δρακόντεια μέτρα έξω από το Εφετείο - Έκλεισαν οι δρόμοι

Ήδη από χθες (06.10.2020) από το απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στην οδό Λουκάρεως αλλά και στους παράλληλους δρόμους που εφάπτονται με το Εφετείο. Μάλιστα γερανοί της Τροχαίας απομάκρυναν οχήματα που οι κάτοχοί τους τα έχουν παρκάρει σ’ αυτά τα σημεία.

Όσον αφορά στα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι αυστηρότατα, καθώς πάνω από 1.500 αστυνομικοί θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. Διμοιρίες των ΜΑΤ, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗΣ (πρώην ΔΕΛΤΑ), παρατηρητές στις ταράτσες, αστυνομικοί της Κρατικής και της Δημόσιας Ασφάλειας και τροχονόμοι θα συμμετέχουν στα μέτρα, έχοντας εντολές για διακριτική παρουσία όσο η κατάσταση κυλά σε ομαλά επίπεδα και αυστηρές εντολές για άμεση επέμβαση, σε περίπτωση επεισοδίων.

Μάλιστα έντονη αστυνομική παρουσία υπάρχει από τις πρώτες πρωινές ώρες σε δημόσια και κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες δολιοφθοράς.

Φραγμός με κλούβες μπροστά από εφετειο

Πάντως και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών της ΕΛ.ΑΣ, που άλλωστε έχουν σχεδιάσει τα μέτρα για το Εφετείο, στις συγκεντρώσεις θα υπάρχουν χιλιάδες κόσμου και για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η επιστράτευση άνω των 1.500 αστυνομικών ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα που είναι δυνατόν να σημειωθούν, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Στις 11 η ανάγνωση της απόφασης

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση,

Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, και

Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών.

Αντιπροσωπεία της ΝΔ στο εφετείο

Πριν από λίγη ώρα έφτασε στο Εφετείο αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.

«Η Νέα Δημοκτρατια έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικα ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργιού. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδω αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Facebook Comments