Διάβημα Αθήνας στην Άγκυρα: Οι Τούρκοι «πάτησαν» μέτρα ελληνικού εδάφους στον Έβρο

12 mins read
blank

Η Αθήνα απέστειλε διάβημα προς την Τουρκία,, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι το θέμα προέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.

Ο λόγος γίνεται για τη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

blank

Στο σημείο εκείνο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος, όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 35 στρατιώτες.

Η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα αυτό δεν είναι νέα και σχετίζεται με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Έτσι λοιπόν, οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τη μεταφορά της κοίτης, προκειμένου να διεκδικήσουν μια περιοχή η οποία αγγίζει τα 16 στρέμματα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, με την παρουσία τους, εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς κι ενώ επίκειται η επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Έβρο.

Για τη διαμαρτυρία της, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και από τότε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν ξανά, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

 

Facebook Comments